Λοιπόν, τώρα που καταλάγιασε κάπως ο ενθουσιασμός από τη χθεσινή ψηφοφορία, και χωρίς να κρύβουμε πως όλοι ενδόμυχα απολαύσαμε το verpiss dich στους Γερμανούς (όποιος πει το αντίθετο…), ήρθε η ώρα να συμμαζευτούμε λίγο, έτσι για να καταλαβαίνουμε και τι κάναμε. Τα εθνικά θέματα θέλουν σοβαρότητα, νηφαλιότητα και όχι λεονταρισμούς και ξεσπάσματα.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούσαν ότι το Ναι στην απαράδεκτη πρόταση του Eurogroup ήταν αδιανόητο. Οι ίδιοι ειδικοί όμως (ακολουθώντας τους κι εγώ, ο μη ειδικός, σε χθεσινό μου κείμενο) προειδοποιούσαν ότι και το Όχι ήταν εξίσου επικίνδυνο και ζητούσαν κάτι πολύ απλό: αναβολή της απόφασης, μέχρι να διαφανεί αν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Η βουλή προτίμησε να αγνοήσει αυτές τις προειδοποιήσεις, αν και δεν υπήρχε ξεκάθαρο Σχέδιο Β παρά μόνο αόριστες σκέψεις, οι οποίες, καθ᾽ ομολογίαν αρχηγού κόμματος, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, δεν στηρίζονταν σε λογιστικές, οικονομετρικές ή γεωστρατηγικές μελέτες (ήταν δηλαδή – συμπεριλαμβανομένων και των ιδεών για εσωτερικό δανεισμό ή “αυτοκούρεμα” – ευσεβείς πόθοι και ευχολόγια, που δεν συνυπολόγιζαν πιθανές αντιδράσεις και επιπλοκές).
Έτσι εγκαταλείψαμε, προσωρινά έστω, τη σκληρή, αλλά συντεταγμένη διαδικασία εντός ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι ίδιοι επιλέξαμε (μάλλον: παλέψαμε) να συμμετέχουμε και οι όροι του οποίου καθορίζονται από δημοκρατικούς κανόνες και συμψηφισμούς (ας ψάξει τι γίνεται στη Ρωσία όποιος λέει το αντίθετο από οργή για την απαράδεκτη συμπεριφορά και την εξωφρενική απόφαση των “εταίρων”, που επιχείρησαν με μια μονοκοντυλιά να επιβάλουν κάτι που είχαμε συναποφασίσει ότι θα συνέβαινε ομαλά και σταδιακά μέχρι το 2018, δηλαδή τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα).
Αντί λοιπόν της ευρωπαϊκής λύσης, επιλέξαμε να βάλουμε όλα μας τα αυγά στο ρωσικό καλάθι – κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως σοβαρή ένδειξη συνεργασίας από τις ρωσικές αρχές και έχοντας μόνο μερικά 24ωρα στη διάθεσή μας πριν το συντριπτικό bank run (έχουμε τόσο χρόνο όσο είναι δυνατόν να κρατάμε τις τράπεζες κλειστές, όσο ο ELA μας διαθέτει ακόμη ρευστότητα και όσο το Eurogroup δηλώνει ότι μας στηρίζει).
Στον πανικό και τη δίκαιη οργή μας ξεχάσαμε ότι: (α) η Ρωσία του Πούτιν είναι συγκεκαλυμμένη ολιγαρχία, την πολιτική της οποίας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό άνομα, ανεξέλεγκτα συμφέροντα· (β) η Ρωσία μπορούσε να συμβάλει ήδη ουσιαστικά στη διάσωση της Κύπρου, αλλά αρνήθηκε να το πράξει (γιατί;)· (γ) η εξάρτηση από τη Ρωσία δεν θα είναι άνευ όρων, αντίθετα, μπορεί να προκληθούν γεωπολιτικά δεδομένα επί του εδάφους που θα είναι αδύνατον να ανατραπούν για δεκαετίες· (δ) το 2004, με το ορθό τότε Όχι, επιλέξαμε ως γεωστρατηγική ασπίδα προστασίας έναντι της Τουρκίας την ΕΕ και όχι τη ρωσική ομοσπονδία.
Είμαι πολίτης αυτού του τόπου και θα δώσω ό,τι μου ζητηθεί για τη διάσωση της πατρίδας μου, είτε αυτό είναι χρήματα είτε υπηρεσίες είτε κάτι άλλο, όπως έκαναν πριν από μένα ο πατέρας μου, ο παππούς μου και ο προπάππος μου. Μην τολμήσει κανείς λοιπόν να μιλήσει για ενδοτισμούς, δειλίες και άλλες τέτοιες ανοησίες. Ο πατριωτισμός δικαιώνεται στις ΛΥΣΕΙΣ και τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, όχι στα τυφλά γιουρούσια. Εύχομαι οι βουλευτές μας να μην ενήργησαν για τον έπαινο του δήμου και των σοφιστών, για να αποκομίσουν το πρόσκαιρο χειροκρότημα ενός ταλαιπωρημένου και προσβεβλημένου λαού, αλλά να είχαν υπόψη τους δεδομένα που για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν έπρεπε να αποκαλύψουν στο κοινό. Εύχομαι να ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, εύχομαι να υπάρχουν λύσεις – οπουδήποτε πλέον, εδώ που φτάσαμε – και να εξευρεθούν γρήγορα. Γιατί αλλιώς το χθεσινό Όχι, που εντελώς παραπλανητικά ταυτίζεται με αυτό του 2004 (ή του 1940…) και που θα μπορούσε να αναβληθεί τουλάχιστον για μερικά ακόμη 24ωρα, δεν ήταν λεβέντικη στάση, αλλά ανευθυνότητα.
Pingback: “Λωτοφάγοι”: Γενικό ευρετήριο | Λωτοφάγοι
Αγαπητέ/ή φίλε/η,
Καταρχάς σε ευχαριστώ θερμά που διαβάζεις το ιστολόγιό μου. Συμφωνώ με πολλά από όσα λες. Διαφωνώ όμως κάθετα με τη λύση που προτείνεις (αν σε καταλαβαίνω σωστά), δηλαδή ότι η Κύπρος πρέπει να αφεθεί να χρεωκοπήσει.
Επαναλαμβάνω εδώ όσα επισημαίνουν οι ειδικοί. Χρεωκοπία σημαίνει:
(α) Στην περίπτωση της άτακτης χρεωκοπίας, άμεση επίταξη όλων των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά και κάθε άλλου παραγωγικού μέσου και αγαθού, μέχρι την κοπή νέου νομίσματος·
(β) Δραστική μείωση της ισοτιμίας του κρατικού νομίσματος, η οποία μπορεί να φτάσει σε αβυσσαλέα βάθη (ίσως μέχρι και το 50%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών·
(γ) Δραματική αύξηση του πληθωρισμού, που σημαίνει εκτόξευση των τιμών και συνεχή ελάττωση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού·
(δ) Κάθετη αύξηση του κόστους των εισαγωγών (σε μια οικονομία που παράγει ελάχιστα αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από την όποια ανταγωνιστικότητα αποκτήσουν οι εξαγωγές), κάτι το οποίο θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στην αγορά σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα κτλ).
(ε) Κατάρρευση επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, και ως αποτέλεσμα απώλεια θέσεων εργασίας, ανεργία, μιζέρια και ανεξέλεγκτη κοινωνική αναταραχή.
LikeLike
Εχεις δικιο σε αυτα που γραφεις. Η επισροφη ομως σε εθνικο νομισμα και ο ελεγχος της οικονομιας σου ειναι το σημαντικοτερο. Σαφως οπως και διευκρινησα η κατασταση με αυτο που εγινε ειναι τραγικα δυσκολη. Οποια πολιτικη και να εφαρμοστει θα υπαρξουν σκληρα μετρα και θα χρειαστει να δωθει αγωνας μεγαλος και να “χυθει” αιμα!!! Ειναι προτιμοτερα 5 χρονια πολυ δυσκολα, απο 5 χρονια πολυ δυσκολα και αλλα 30 χωρις ελπιδα. Οι τραπεζιτες πρεπει να χρεωκοπησουν, και μαζι με τα λαμογια πολιτικους να πληρωσουν το τιμημα. Οι τραπεζες να κρατικοποιηθουν και να εκθοθει χρημα. Μονο ετσι θα εγγυηθει η Κυπρος τις καταθεσεις. Το ευρω δεν εχει πατριδα και δεν εχει καμμια κεντρικη τραπεζα απο πισω του για να εγγυηθει κανεις τιποτα. Αλλα ακομα κι εαν εχει την ΕΚΤ και τη Γερμανια τοτε οι αποφασεις παιρνονται απο εκει και κανεις δεν μπορει να ελεγξει τιποτα. Αλλωστε ο εκβιασμος ισχυει μεχρι την Τριτη 26/3 τα ξημερωματα. Μετα τελος η ρευστοτητα. Εαν εχεις εσυ κεντρικη τραπεζα και ελεγχεις το τυπωμα και τη ροη, μπορει να κανεις υποτιμηση αλλα δεν χρεωκοπεις και δεν διαλυεσαι!!! Ζεις πιο φτωχος, πολυ φτωχος;;; ΝΑΙ!!! ομως ζεις. Πανω απο 3 χιλιαδες αυτοκτονιες στην Ελλαδα, πεινα, δυστυχια, κανενα μελλον, κατεστραμενες γενιες και ανεργια 1,5 εκ. σχεδον. Αυτο ειναι η πιο ανωδυνη λυση σε ολα οσα και εσυ περιγραφεις με την χρεωκοπια;;; Αυτη η εσωτερικη οικονομια θα κινηθει στην αρχη και μετα να στηθει σε υγιη βαση ενα νεο οικοδομημα. Σαφως και θα λειψουν και τα καυσιμα, και καποια φαρμακα, και καποια ειδη 1ης αναγκης. Η ομαλοποιηση θα ειναι γρηγοροτερη απο το να παραμεινει η Κυπρος στο ευρω και να μπει σε αεναα μνημονια οπως στην Ελλαδα. Εαν δεν παραδειγματιστειτε απο εμας εδω το μονο που εχω να σας πω ειναι οτι και ο ΡΕΝ. “Καλο κουραγιο Κυπριοι”.
Φιλικα για το καλυτερο.
Υ.Σ. Να ξερετε οτι ο ελληνικο λαος η πλειοψηφια ελπιζει η Κυπρος να πετυχει εκτος μνημονιων και ισως πλεον και εκτος ΕΕ και ευρω. Οι ρωσοι μπορει να ακουγεται καλη περιπτωση ειναι ενα αλλο μνημονιο και ενας αλλο αφεντης πανω απο το κεφαλι του νησιου.
LikeLike
Κε Πετριδη,
Εχω την αισθηση οτι το “ηρωικο” αυτο ΟΧΙ των συμπατριωτων σας απο τη θεση του λαου ηταν συναισθηματικο και οχι, αντιστασης. Το ΟΧΙ των πολιτικων σας ολων ακομα και του ΑΚΕΛ που κυβερνουσε μεχρι “χθες” ηταν στοχευμενο, και επισης υποκριτικο! Οι Κυπριακες τραπεζες ειχαν χρεωκοπησει πριν μπει το 2013. Αυτο το ηξεραν. Τα λεφτα φαγωθηκαν οπως και εδω (Ελλαδα) απο σπαταλες “υποπτα” δανεια, μεταφορες εδω και εκει και λοιπες λαμογιες. Οποτε τα λεφτα δεν υπηρχαν και αυτο το γνωριζαν οι πολιτικοι σας. Αλλωστε ο ιδιος ο Πρωην προεδρος Χριστοφιας αυτος ο “κομμουνιστης” (ετσι θελει να λεγεται), ξεκινησε συνομιλιες με την Τροικα και την ΕΕ, για λυση του προβληματος. Ηρθε ο νυν προεδρος Αναστασιαδης να εφαρμοσει τα μυστικως συμφωνηθεντα! Δεν περιμεναν οτι θα τους τραβηξουν ομως το χαλι σε αυτο το βαθμο οι ιδιοι οι “συναιτεροι και εταιροι” τους, και εξεπλαγησαν!
Οι ρωσοι απο την αλλη ΟΛΟΙ ξερουν οτι θα ζητησουν προσβαση σε εδαφη πηγες πλουτοπαραγωγικες και θαλασσα για ελλιμενισμους των πλοιων τους (αλλωστε οτιεχει διαρευσει απο ειδησης αυτο λενε). Θα αλλαξουν οι γεωπολιτικοι συσχετισμοι. Επισης Οι γερμανοι ΔΕΝ θα τα χαλασουν με τους ρωσους ακομα και για το συνολο του χρεους της Κυπρου διοτι η Γερμανια εχει αναγκη τη Ρωσια ενεργιακα αλλα και για να πουλαει τα προιοντα της σε μια πλουσια αγορα και τουμπαλιν! Οποτε η Ρωσια ηταν καμενο χαρτι απο την αρχη, απο τη στιγμη που η Κυπριοι και οχιν μονον αυτοι, δεν θελουν αλλαγη συσχετισμων στην περιοχη.
Περιεργο ειναι το γεγονος οτι επισης οτι οι Αμερικανοι, οι Εγγλεζοι, και το Ισραηλ, δεν εχουν κανει καμμια ουσιαστικη παρεμβαση, αλλα και καμια κινηση στηριξης των μεχρι εχθες “αγαπημενων” “φιλων” Κυπριων λογω Φυσικων αεριων και υδρογονανθρακων!!! Οι Τουρκοι επισης περιμενουν.
Νομιζω οτι οτιδηποτε εχει “στηθει” απο την προηγουμενη Παρασκευη ειναι πολυ καλα σκηνοθετημενο, και στημενο. Η Κυπρος εχει για μια ακομα φορα προδωθει οχι μονον απο τους εξω αλλα και απο μεσα αυτη τη φορα.
Εαν δεν πτωχευσει και δεν γυρισει σε εθνικο νομισμα να ξεκινησει απο το μηδεν με το οποιο κοστος σημερα και για τα επομενα 1-3 χρονια, οι επομενες γενιες της Κυπρου θα ειναι δουλοι οπως και εμεις εδω στην Ελλαδα. Η κατασταση ειναι πολυ δυσκολη με οποια πολιτικη αποφαση και με οποια πολιτικη κι αν ακολουθηθει. Απλα χωρις δεσμα μπορεις να “περπατησεις”. Με τη μπαλα στο ποδι ΟΧΙ!!!
Επισης οι πολιτες εχουν μεγαλη ευθυνη οπως και εδω (και ας προσεχαμε γι’ αυτο) για τις επιλογες μας. Οι κυπριοι ξερανε ποιος ηταν και τι πρευσβευε ο Αναστασιαδης (ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ απο τα παλια), οπως και εδω στην Ελλαδα ο Σαμαρας και ο Βενιζελος (τον Κουβελη τον ανακαλυψαν μετα)!!! Τωρα λοιπον θα πρεπει να παρουμε την ευθυνη των αποφασεων μας και να προχωρησουμε με αυτη την ευθυνη. Παντα βεβαια υπαρχει η δυνατοτητα αλλαγης, ομως αυτη ειναι θεμα ουσιαστικης και πραγματικης αναγκης, κατι που δεν φαινεται να μην εχει σημερα, ουτε η ελληνικη αλλα ουτε και η κυπριακη κοινωνια.
Η Κυπρος επεσε! Επομενος σταθμος μαλλον η Μάλτα.
Καλη σας ημερα
LikeLike
Φίλε Αντώνη, ανήκω κι εγώ σε εκείνους που χάρηκαν (και εντυπωσιάστηκαν) μόλις πληροφορήθηκαν το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. Όμως τώρα συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία σου και προσυπογράφω την ανάλυσή σου. Όντως η Ρωσία δεν μοιάζει προς το παρόν αξιόπιστος συνομιλητής. Μακάρι να ξέρουν κάτι παραπάνω οι πολιτικοί σας. Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο για την Κύπρο αυτό που συμβαίνει, ενώ οι παλιές πληγές είναι ακόμη ανοικτές…
LikeLike
Μακάρι να έχουμε κατάληξη, Κωστή, μακάρι. Το πρόβλημα με το χθεσινό Όχι – όσο κι αν ικανοποίησε όλων μας τα πιο μύχια ένστικτα – είναι ότι κατά τα φαινόμενα έγινε εντελώς στα τυφλά, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα εναλλακτικά σενάρια ακόμη και στο απλούστερό τους επίπεδο. Επιχειρούνται συγκρίσεις με το Όχι του 2004, του οποίου ήμουν και είμαι διαπρύσιος υποστηρικτής. Τότε όμως είχαμε δύο εντελώς ξεκάθαρες επιλογές: από τη μια ένα σχέδιο λύσης που δημιουργούσε κράτος-προτεκτοράτο με όρους ρατσιστικούς και από την άλλη η κατοχυρωμένη ένταξη στην ΕΕ με τις ελπίδες που συνεπαγόταν. Χθες είχαμε αφενός το κούρεμα με τις γνωστές αρνητικές του συνέπειες, αφετέρου… αφετέρου… Ποιος ξέρει…
LikeLike
Αγαπητέ Αντώνη, με εκπλήσσεις για ακόμη μία φορά, με τη στοχαστικότητα, τη νηφαλιότητα και την ευθυκρισία που σε διακρίνει όχι μόνο στις φιλολογικές μελέτες σου, αλλά και στον δημόσιο λόγο σου. Προσυπογράφω ότι το “Οχι”, αξιοθαύμαστο κατ’αρχήν, εγκυμονεί γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την Κύπρο μας. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά που ζούμε δεν είναι κομμάτι ενός καλοστημένου σεναρίου και ότι οι γενναίοι αυτοσχεδιασμοί των λαών έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν τις λύσεις των κάθε είδους προδιαγεγραμμένων “ιστοριών”.
LikeLike
Καίτη μου, Ο Θεός κι η ψυχή μας. Εύχομαι απλά εμείς, οι απλοί άνθρωποι, να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε πολύ λιγότερα από αυτούς που χειρίζονται το ριζικό μας. Εν τω μεταξύ ας ευθυμήσουμε 🙂
LikeLike