Tags
τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα, Άγγελος Τερζάκης, Άλκη Ζέη, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Αντώνης Σαμαράκης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Ανδρέας Φραγκιάς, Βασίλης Βασιλικός, Γεώργιος Βιζυηνός, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Βικέλας, Διδώ Σωτηρίου, Εμμανουήλ Ροΐδης, Ζυράνα Ζατέλη, Ζορζ Σαρή, Ηλίας Βενέζης, Θανάσης Βαλτινός, Ιωάννη Καρυστιάνη, Ιωάννης Κονδυλάκης, Κωστής Παλαμάς, Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Κώστας Μόντης, Μ. Καραγάτσης, Μάρω Δούκα, Μέλπω Αξιώτη, Μένης Κουμανταρέας, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Νίκος Κάσδαγλης, Νίκος Καζαντζάκης, Παντελής Πρεβελάκης, Πηνελόπη Δέλτα, Ρέα Γαλανάκη, Ρένος Αποστολίδης, Σπύρος Πλασκοβίτης, Στρατής Δούκας, Στρατής Μυριβήλης, Στρατής Τσίρκας, Τάσος Αθανασιάδης, νεοελληνικό μυθιστόρημα, νεοελληνική πεζογραφία, νουβέλα
Το καλοκαίρι είναι περίοδος κατά την οποία οι περισσότεροι από μας καταπιανόμαστε στο μέτρο του εφικτού με τη λογοτεχνία, συνήθως διαβάζοντας μυθιστορήματα και νουβέλες. Μετά την προηγούμενη, λοιπόν, χριστουγεννιάτικη δημοσκόπηση, η οποία αφορούσε στην ποίηση, με την έναρξη του καλοκαιριού οι “Λωτοφάγοι” επανέρχονται ζητώντας σας και πάλι να καταθέσετε την άποψη και τις προτιμήσεις σας. Το ερώτημα σε αυτή τη δεύτερή μας δημοσκόπηση είναι:
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα καλύτερα νεοελληνικά μυθιστορήματα / νουβέλες των τελευταίων 250 ετών;
Η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε και σ᾽ αυτή τη περίπτωση θα είναι παρόμοια με την προηγούμενη, δηλαδή:
- Θα κινηθούμε στη βάση κλειστού δείγματος, ενός καταλόγου περίπου διακοσίων υποψηφίων έργων, τα οποία προεπέλεξε ο γράφων.
- Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο κατάλογος αυτός να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικός γίνεται. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται δείγματα αφηγηματικής πεζογραφίας από όλες τις περιόδους της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων 250 ετών.
- Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται μόνο έργα εκτενούς αφηγηματικής πεζογραφίας, δηλαδή μυθιστορήματα και νουβέλες, ΟΧΙ διηγήματα ή συλλογές διηγημάτων. Αυτό ενδεχομένως αδικεί κάποια μεγάλα ονόματα της πεζογραφίας μας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βιζυηνός, ο Ροΐδης, ο Βουτυράς, ο Καρκαβίτσας, ο Σκαρίμπας, ο Ιωάννου και τόσοι άλλοι, τα καλύτερα έργα των οποίων είναι διηγήματα, αλλά κάπου έπρεπε να θέσουμε το όριο. Ίσως στο μέλλον επανέλθουμε με μια ειδική δημοσκόπηση για το καλύτερο ελληνικό διήγημα ή συλλογή διηγημάτων!
- Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται πολλά διαφορετικά είδη μυθιστορήματος και νουβέλας, από τα πλέον παραδοσιακά μέχρι τα πειραματικότερα, από τα “σοβαρά” μέχρι τα θεωρούμενα ως ελαφρότερα (το αστυνομικό μυθιστόρημα, π.χ.), από τα μυθιστορήματα που προσέχθηκαν από την ελίτ των ειδικών μέχρι εκείνα που αγκαλιάστηκαν από το ευρύ κοινό και από τα μυθιστορήματα “για ενήλικες” μέχρι την παιδική λογοτεχνία.
- Επειδή κάθε τέτοιος κατάλογος δεν μπορεί παρά να είναι ελλιπής, όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ένα επιπλέον έργο της επιλογής τους (συμπληρώνοντας το κουτάκι “Άλλη επιλογή”).
- Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα να γίνουν εισηγήσεις για προσθήκες στα σχόλια. Όσες εισηγήσεις κατατεθούν εντός μιας εβδομάδας από την εκκίνηση της δημοσκόπησης, θα ενσωματωθούν στον κατάλογο επιλογής. Το χρονικό αυτό όριο τίθεται, όπως καταλαβαίνετε, προς αποφυγή αλλοίωσης του αποτελέσματος (έργα που θα προστεθούν αργά μοιραία δεν θα έχουν την ίδια τύχη με αυτά που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο εξαρχής).
- Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες δικαιούνται να ψηφίσουν μόνο μία φορά.
- Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα μπορεί να ρίξει από μία μέχρι τριάντα (30) ψήφους.
- Η δημοσκόπηση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Όλα τα πιο πάνω ακούγονται ενδεχομένως πολύ… σοβαρά και επίσημα! 🙂 Στην πραγματικότητα, όμως, η δημοσκόπηση αυτή δεν στοχεύει να είναι τίποτε περισσότερο από ένα φιλολογικό παιγνιδάκι. Δεν αποτελεί ενδελεχή και μεθοδολογικώς άψογη επιστημονική έρευνα και οπωσδήποτε δεν καταλήγει σε αδιάψευστα αποτελέσματα, παρά μόνο στην καταγραφή ορισμένων τάσεων και προτιμήσεων.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!
Pingback: Το Λωτοφαγικόν 2014! | Λωτοφάγοι
Από το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου: http://sarantakos.wordpress.com/2014/09/07/platypotami/
LikeLike
Pingback: Τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα | maga.gr
Pingback: “Λωτοφάγοι”: Γενικό ευρετήριο | Λωτοφάγοι
Pingback: Οι “Λωτοφάγοι” και η σύγχρονη λογοτεχνία (ελληνική και ξένη): μια καταγραφή | Λωτοφάγοι
Μπορεί τα περισσότερα να τα διάβασα πριν μπω στο Λύκειο όμως δε θα ξεχάσω ποτέ τη γλυκιά αίσθηση που μου άφησε ο Πτωχούλης του Θεού, ούτε τα πιο όμορφα ταξίδια της νιότης μου που τα έκανα με τη Ζωρζ Σαρρή και φυσικά το Ν1 (για μένα) …. ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ ! ! !
LikeLiked by 1 person
Παθιασμένη και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη δημοσκόπηση των Λωτοφάγων διεξάγεται στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου , ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να τη διαφημίσει. Τον ευχαριστούμε θερμά γι᾽ αυτό!
LikeLike
Το προσέθεσα και στον αρχικό κατάλογο. Ήταν όντως παράλειψη. Ο Δημητρίου είναι μια από τις πρωτότυπές μας φωνές σήμερα.
LikeLike
Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή! Το βλέπω στον κατάλογο που περιλαμβάνει όλα τα “Other”
LikeLike
Καλημέρα,
Ψήφισα χθες, πρότεινα και το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου “Τους τα λέει ο Θεός”, αλλά δεν το βλέπω να προστέθηκε στη λίστα.
LikeLiked by 1 person
Αγγελική, μπορείς να το προσθέσεις η ίδια συμπληρώνοντας το κουτάκι Other. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή
LikeLike
Ξέρετε, ήδη έχω ψηφίσει και αναγκάστηκα να αλλάξω κάποιες επιλογές μου, για να μην περάσω τις 30 επιλογές. Μου αρέσουν οι λίστες και οι ψηφοφορίες. Χαίρομαι που έχετε συμπεριλάβει πολλά σπουδαία βιβλία. Τυχαίνει να έχω διαβάσει περίπου τα μισά (104, αν μέτρησα καλά) και, όσο το σκέφτομαι, νομίζω ότι λείπει και ο Μακριδάκης.
Σας χαρίζω ένα ποίημα που διάβασα πρόσφατα και ταυτίστηκα εντελώς.
Τα αδιάβαστα βιβλία
Περιφέρομαι ανάμεσα στα ράφια της βιβλιοθήκης
και κοιτάζω τα βιβλία: όλος ο κόσμος μαζεμένος
και ριγμένος εδώ κι εκεί, με δίχως σύστημα.
Ανακατωμένα όλα: χώρες, εποχές, θρησκείες,
γλώσσες, άνθρωποι …
Όλα όσα έγιναν μες στους αιώνες
για να υπάρξει αυτή η μέρα,
όλα όσα πέρασαν και στέκει τώρα
μετέωρη αυτή η μέρα.
Τα πιο παλιά βιβλία τα έχω όλα σχεδόν διαβάσει,
κοιτάζω μερικές γραμμές, κάποτε μια σελίδα,
και πολλά πράγματα επανέρχονται στη μνήμη μου.
Με ενοχλεί, ωστόσο, που δεν μπορώ να επιστρέψω
και να τα διαβάσω όλα αυτά ξανά,
να ξαναδώ τον κόσμο άλλη μια φορά
από μια άλλη θέση, από μια καινούργια γωνιά.
Περισσότερο όμως με ενοχλεί που τα τελευταία χρόνια
πλήθυναν και εξακολουθούν να πληθαίνουν
τα αδιάβαστα βιβλία, και που ξέρω
πως δεν θα μπορέσω ποτέ να τα διαβάσω,
πως δεν θα μπορέσω ποτέ να μάθω
τι είναι και πού πάει αυτός ο κόσμος,
τι είναι και πού πάει αυτός ο άνθρωπος.
Ιανουάριος 2011
Γιώργος Μολέσκης
από τη συλλογή Το ημιτελές ποίημα, 2014
LikeLiked by 2 people
Σας ευχαριστώ!
LikeLike
Θα μπορούσατε να προσθέσετε και τον “¨Ηρωα της Γάνδης” του Καχτίτση, παρακαλώ;
LikeLiked by 1 person
Καλημέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία… Θα μπορούσατε να προσθέσετε το Οδός Αβύσσου Αριθμός 0 του Μ. Λουντέμη…
LikeLiked by 1 person
Καλημέρα, πολύ ωραία πρωτοβουλία. Τα μυθιστορήματα προσφέρονται για τέτοια αξιολόγηση περισσότερο από τα ποιήματα. Σκέφτομαι να τη διαφημίσω στο ιστολόγιό μου. Βέβαια, πιστευω ότι λείπουν μερικά μυθιστορήματα, αλλά εξίσου σίγουρα όλοι θα έχουν να επισημάνουν κάποιες κατά τη γνώμη τους ελλείψεις από τον κατάλογο, αναπόφευκτο είναι αυτό.
Να αναφέρω, παρόλ’ αυτά, του Τσίρκα τη Χαμένη άνοιξη και τον Θρύλο του Κωσταντή του παραγνωρισμένου Χατζηαργύρη.
Υπάρχει και μια άλλη έλλειψη που τη θεωρώ τόσο ανεξήγητη που δεν πιστεύω ότι σκεφτήκατε την περίπτωση και την απορρίψατε, αλλά μάλλον πρόκειται για παραδρομή. Εννοώ την Αληθινή απολογία του Σωκράτη, του Βάρναλη. Εγώ δεν θα διανοούμουν να μην τη βάλω, μάλιστα θα έβαζα και το Ημερολόγιο της Πηνελόπης, παρόλο που δεν βρίσκεται στο ίδιο ύψος.
Θα έβαζα επίσης τα Πολλαπλά κατάγματα του Ιωάννου, παρόλο που υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφιστεί παρ’ αξία σαν αντιστάθμισμα για τα διηγήματα, κίνδυνος όμως που τον έχετε έμμεσα αποδεχτεί βάζοντας π.χ. τη Γυφτοπούλα.
Πράγμα που με φέρνει σε μιαν άλλη διαδικαστική επισήμανση: Η επιλογή Other επιτρέπει να βάλεις ένα μόνο έργο ή και πολλά;
Αλλά συνολικά, πολύ καλή ιδέα, συγχαρητήρια!
LikeLiked by 1 person
Κύριε Σαραντάκο, σας ευχαριστώ θερμά για τα σχόλια, τις επισημάνσεις και την προθυμία να διαφημίσετε την ψηφοφορία! Θα προσθέσω τα έργα που υποδεικνύετε. Η επιλογή Other δυστυχώς επιτρέπει την προσθήκη μόνο ενός έργου· έχει να κάνει με το σύστημα αυτό.
LikeLike
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ!
Μήπως η τριλογία του Τσίρκα είναι πιο σωστό να ειδωθεί ως ενιαίο σώμα;
Γ. Λασκαράτος, «Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς» =ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
ΦΙΛΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΑΡΗΣ
LikeLiked by 1 person
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και τη διορθωση! Σαφώς και διαθέτουν ενότητα τα τρία έργα του Τσίρκα, πιο σφιχτή, για παράδειγμα, από ό,τι τα αντίστοιχα στην “Τριλογία της Νέας Υόρκης” του Auster ή οι “ΗΠΑ” του Dos Passos. Νομίζω, όμως, ότι το καθένα διατηρεί ταυτόχρονα την αυτοτέλειά του – όπως, π.χ., οι τρεις τραγωδίες στην αντίστοιχα σφιχτή “Ορέστεια” ή τα μυθιστορήματα της “Τριλογίας του Καΐρου” του Μαχφούζ. Να το συζητήσουμε όμως! 🙂
LikeLike