Tags
ancient Greek theatre, Αρχαία Ελλάδα, Αισχύλος, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευριπίδης, Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό", Σοφοκλής, αρχαία ελληνική τραγωδία, αρχαίο ελληνικό θέατρο, ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, tragedy
Θέτοντας στη διάθεση των “Λωτοφίλων” (ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός 🙂 ) το εισαγωγικό τηλεσεμινάριο της Θεματικής Ενότητας ΕΛΛ 411: Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο Ι (Τραγωδία) εγκαινιάζουμε το νέο ακαδημαϊκό έτος και συνάμα χαιρετίζουμε την παρθενική χρονιά του νέου, εξαμηνιαίου Πρόγραμματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο τηλεσεμινάριο:
- Παρουσιάζονται η φυσιογνωμία, οι γενικοί και οι ειδικοί στόχοι και το περιεχόμενο του μαθήματος.
- Επεξηγείται η επιλογή των δύο συγκεκριμένων έργων που θα διδαχθούν την επόμενη τριετία (των Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και των Φοινισσών του Ευριπίδη)
- Επιχειρείται να απαντηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το εξής κεντρικό ερώτημα: τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη θεατρική εμπειρία του αρχαίου Αθηναίου του 5ου αιώνα π.Χ. από το σύγχρονο θεατρικό βίωμα, ακόμη και από το βίωμα του αρχαίου θεάτρου στις σημερινές αναβιώσεις του; Με άλλα λόγια ποια είναι τα βασικά εκείνα γνωρίσματα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, που το ξεχωρίζουν από τις θεατρικές εκείνες παραδόσεις με τις οποίες είναι περισσότερο εξοικειωμένος ο σημερινός θεατής στον δυτικό κόσμο; Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε το αρχαίο ελληνικό θέατρο κατά το δυνατόν με αρχαίο μάτι;
Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση από δω.
Αφιερώνω την ανάρτηση σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που με συνοδεύουν σε αυτή τη νέα αρχή του ΕΛΠΟΛ.
Είστε καταπληκτικός στην αφήγηση, στην κατανόηση και, δυστυχώς, δεν είχα ανακαλύψει το site όταν ήμουν φοιτήτρια στο ΕΑΠ. Πάντως, ακόμη και σήμερα διαβάζω και επανέρχομαι συχνά στα βιβλία μου ανακαλύπτοντας πράγματα που τότε είχαν περάσει απαρατήρητα ή τα είχα κατατάξει σε δευτερεύουσα γνώση. Ευχαριστώ για την ευχαρίστηση που προσφέρετε με τα τηλεσεμινάριά σας!!! Θα επωφεληθώ της γνώσης που μου προσφέρετε.
LikeLiked by 1 person
Τα λόγια σας μου δίνουν πολλή χαρά, σας ευχαριστώ!
LikeLike
Pingback: Για τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου: (5) Οι «Επτά» ως θέατρο | Λωτοφάγοι
Pingback: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 4. Λίγα για την καταγωγή και την ιστορική εξέλιξη του είδους | Λωτοφάγοι
Pingback: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 3. Κατά ποιόν και κατά ποσόν μέρη | Λωτοφάγοι
Pingback: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 2. Ο αριστοτελικός ορισμός της τραγωδίας | Λωτοφάγοι
Pingback: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ: 1. Το τραγούδι του τράγου | Λωτοφάγοι
Pingback: «Λωτοφάγοι»: Γενικό ευρετήριο | Λωτοφάγοι
Pingback: «Λωτοφάγοι» και Αρχαίο Θέατρο: μια καταγραφή | Λωτοφάγοι
καλή χρονια
LikeLiked by 1 person
Καλή χρονιά, φίλε Τάσο!
LikeLike
Pingback: Γενικά γνωρίσματα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου (βιντεομάθημα) - Φιλολογικός Ιστότοπος