Tags

, , , , , , , ,


aisxylosΔεν υπάρχει πολύς ολοκληρωμένος Αισχύλος στο YouTube, αν και οι παραστάσεις που εντοπίζονται είναι όλες ιστορικές. Η Ορέστεια, φυσικά, δεν λείπει, σε διάφορες εκδοχές. Εντοπίζονται ακόμη οι Πέρσες  του πρόσφατα χαμένου Λευτέρη Βογιατζή αλλά και οι κορυφαίοι Πέρσες του Κουν, μια από τις λαμπρότερες νεοελληνικές παραστάσεις όλων των εποχών. Βρέθηκαν επίσης οι  Επτά επί Θήβας του Τσαρούχη με την ιδιαίτερη σημασία τους. Ο Προμηθέας Δεσμώτης επιμένει (αν και λίγοι πια πιστεύουν ότι είναι αισχυλικός), ενώ οι Ικέτιδες, η πιο παραμελημένη ίσως αρχαία ελληνική τραγωδία από τη σκοπιά των σύγχρονων σκηνικών αναγνώσεων, δεν εμφανίζονται.

Η σειρά παρουσίασης των έργων είναι και πάλι αλφαβητική.

[Δείτε εδώ την ανάλογη συλλογή για τον Αριστοφάνη]

[Δείτε εδώ την ανάρτηση για τον Σοφοκλή]

[Δείτε εδώ την ανάρτηση για τον Ευριπίδη]

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ (1982)

Η παράσταση αυτή είναι ιστορικό γεγονός για έναν εντελώς ιδιαίτερο λόγο. Τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση, τα σκηνικά και τα κοστούμια τα υπογράφει (ναι, όλα!) ο Γιάννης Τσαρούχης, ο οποίος και προλογίζει την παράσταση! Ο χώρος είναι το θέατρο Μοσχοποδίου της Θήβας.

ΟΡΕΣΤΕΙΑ (1980-1982)

Το 1980, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ανεβάζει στην Επίδαυρο την πιο μνημειώδη ίσως παράσταση της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής ιστορίας: την ολοκληρωμένη Ορέστεια του Αισχύλου, που είχε διάρκεια σχεδόν τριών ωρών. Η μετάφραση ήταν του Θανάση Βαλτινού και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Τα ιστορικά σκηνικά και κοστούμια φιλοτέχνησε ο Διονύσης Φωτόπουλος. Το σύνολο των συντελεστών της παράστασης του 1980 εντοπίζεται εδώ.

Capture

Η παράσταση που αναρτάται πιο κάτω είναι η επανάληψη του 1982. Τον ρόλο του Αγαμέμνονα αναλαμβάνει πια ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, της Κλυταιμνήστρας η Μάγια Λυμπεροπούλου (που στην αρχική παραγωγή είχε παίξει την Κασσάνδρα), του Αιγίσθου ο Γιάννης Καρατζογιάννης, του Ορέστη ο Μίμης Κουγιουμτζής και της Ηλέκτρας η Ρένη Πιττάκη.

ΟΡΕΣΤΕΙΑ (2001)

Το Εθνικό Θέατρο αποπειράθηκε να ανεβάσει ολόκληρη την Ορέστεια το 2001 σε σκηνοθεσία Γιάνη Κόκκου και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Η Λυδία Κονιόρδου έπαιξε Κλυταιμνήστρα, ο Νικήτας Τσακίρογλου Αγαμέμνονα, η Όλια Λαζαρίδου Κασσάνδρα, η Αμαλία Μουτούση Ηλέκτρα, ο Νίκος Κουρής Ορέστη και ο Θεμιστοκλής Πάνου Αίγισθο. Η παράσταση μάλλον δίχασε. Οι κριτικοί εκφράστηκαν μάλλον θετικά, πολλοί θεατές όμως αποχώρησαν θορυβωδώς και επιδεικτικά στη μέση της παράστασης, κάτι που προκάλεσε τη μήνι του Γ. Σαρηγιάννη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το βίντεο εδώ από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.

ΠΕΡΣΕΣ (1965)

Λίγες παραστάσεις σημάδεψαν τόσο βαθιά τη νεοελληνική θεατρική ιστορία, όσο οι Πέρσες του Εθνικού Θεάτρου, του Κάρολου Κουν, του Γιάννη Τσαρούχη (σκηνικά-κοστούμια) και του Γιάννη Χρήστου (μουσική) σε μετάφραση του αείμνηστου Παναγιώτη Μουλλά.

Σε αυτό το απόσπασμα από την εκπομπή “Παρασκήνιο” της ΕΡΤ ο σκηνοθέτης και ο Γιάννης Χρήστου μιλούν για την παράσταση (καθώς και για τις Βάκχες και άλλα).

Διαβάστε εδώ ένα κείμενο του Δ.Ν. Μαρωνίτη για τον Κάρολο Κουν και το αρχαίο δράμα.

ΠΕΡΣΕΣ (1999)

Μετά τους Πέρσες του Κουν η παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή (Εθνικό Θέατρο, 1999) καταγράφεται, κατά την άποψή μου, ως η δεύτερη πιο επιτυχημένη αναβίωση της εν λόγω τραγωδίας στο ελληνικό θέατρο. Ο Βογιατζής, όπως και ο Κουν, δούλεψε με την κορυφαία μετάφραση του Πάνου Μουλλά. Στον ρόλο της Βασίλισσας έπαιξε η Μαρία Κατσιαδάκη, του Ξέρξη ο Φάνης Μουρατίδης, του Δαρείου ο Σοφοκλής Πέππας και του Αγγέλου ο Ακύλλας Καραζήσης. Από την παράσταση του Βογιατζή αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο χορός που με τα μακριά κοντάρια του εντυπώνει στον θεατή την αίσθηση του πλήθους και της δύναμης που οι Έλληνες ευκολα ἐστόρεσαν. 

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (1974)

Το 1974 το Εθνικό Θέατρο ανέβασε στην Επίδαυρο τον Προμηθέα Δεσμώτη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη με τον Μάνο Κατράκη στον ομώνυμο ρόλο. Τη μετάφραση υπέγραψε ο Τάσος Ρούσος, τη σκηνογραφία και τα κοστούμια ο Διονύσης Φωτόπουλος και τη μουσική ο Μιχάλης Αδάμης. Στο YouTube βρίσκουμε ηχητικό ντοκουμέντο της παράστασης συνοδευόμενο από φωτογραφίες.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (1992):

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος και το “Αμφι-Θέατρο” αναμετρήθηκαν και με τον Προμηθέα Δεσμώτη το 1992 στο θέατρο της Επιδαύρου (μετάφραση Κ.Χ. Μύρη). Προμηθέας ήταν ο Νικήτας Τσακίρογλου. Η μουσική ήταν του Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΤΡΕΙΔΕΣ (1979)

Ο Δημήτρης Ποταμίτης και το Θέατρο Έρευνας παρουσίασαν το 1979 μια ιδιότυπη σκηνική ανάγνωση του μύθου των Ατρειδών με αποσπάσματα από τις σχετικές τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Η αφήγηση είναι γραμμική: ξεκινά από τα περιβόητα θυέστεια δείπνα και απλώνεται μέχρι την απελευθέρωση της Ιφιγένειας από τη χώρα των Ταύρων. Τη σύνθεση των κειμένων επιμελήθηκε ο Κ.Χ. Μύρης. Τις μεταφράσεις υπέγραφαν ο Μύρης, ο Άγγελος Τερζάκης και ο Τάσος Ρούσσος.  Συμμετοχή στην παράσταση είχε και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τραγούδησε τα χορικά.