Tags

, , , , , , , , , ,


Τι στο καλό έπαθε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κι άλλαξε το όνομά του; “Νικίας”; Και… “Αναστασιάναξ”,  με “σκουληκάκια” μάλιστα;;; Πώς και πότε έμαθε να εκφράζεται σε άπταιστα αρχαία ελληνικά; Τι συνωμοσίες άραγε εξυφαίνονται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, για να μάθετε (πατήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο)!

Το σύντομο αυτό βιντεάκι, το οποίο ανεβάζω εδώ μετά από παράκληση της… σκηνοθέτιδος και πρωταγωνίστριάς του, Ιφιγένειας (Φοίβιας) Κίτσιου-Σάββα, φοιτήτριας του ΑΠΚΥ και λειτουργού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα τη Θεματική Ενότητα ΕΛΠ 32, την οποία έστησε και συντόνισε για τρία χρόνια η εξαιρετική συνάδελφος Μαρία Παύλου.

Της Μαρίας ήταν η έμπνευση, αντί για τα δύο τελευταία διαγωνίσματα, οι φοιτητές να ετοιμάζουν ένα μικρό πρότζεκτ (μια ιστοριούλα, ένα ποίημα, ένα άρθρο, άλλα μικρά κείμενα δημιουργικής γραφής). Η ποικιλία υπήρξε απίστευτη: οι φοιτητές, όλοι ώριμοι άνθρωποι, οικογενειάρχες και επαγγελματίες, σκάρωσαν από πλατωνικούς διαλόγους με σύγχρονη θεματολογία μέχρι μικρά σκετσάκια για τη ζωή στο ΑΠΚΥ και από διαφημίσεις στα αρχαία ελληνικά  μέχρι το… “Πουλάκι Τσίου” σε αρχαιοελληνικό στίχο! Ένα δείγμα από αυτή τη δουλειά μπορείτε να δείτε εδώ: κατεβάστε το αρχείο pdf και πηγαίνετε στις σελίδες 16-17!

Snip20130616_1

Snip20130616_4Η ΕΛΠ 32, η οποία τώρα προσφέρεται και ως ανεξάρτητη και αυτοτελής θεματική ενότητα (μπορεί, δηλαδή, κανείς να εγγραφεί μόνο στην ενότητα αυτή, όχι σε ολόκληρο το πτυχίο: αιτήσεις μέχρι 10 Ιουλίου!), δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση αρχαίων ελληνικών. Ξεκινά από το μηδέν, απευθύνεται σε αρχάριους και λειτουργεί με βάση τις αρχές και τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενηλίκων. Η πορεία των παιδιών είναι εντυπωσιακή. Το μάθημα απαιτεί φυσικά δέσμευση και αρκετό κόπο, αλλά τα αποτελέσματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία!

Πολλά μπράβο στην Ιφιγένεια, στον εξαίρετο μίμο Λουκά Κωνσταντίνου, που παίζει τον Πρόεδρο (αν κλείσεις τα μάτια, δεν πιστεύεις πως αυτός που ακούς δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης) και στους υπόλοιπους συντελεστές της παραγωγής! Η Ιφιγένεια έχει την καλοσύνη να ευχαριστεί και την αφεντιά μου, αλλά εγώ το μόνο που έκανα ήταν μια ανάγνωση του τελικού κειμένου. Σε άλλους αρμόζουν τα μπράβο!

Snip20130616_2